Piwo pszeniczne

Piwo pszeniczne – VIVA HEL

viva_hel_mViva Hel to orzeźwiające piwo pszeniczne warzone według niemieckich tradycji. Warzone jest na na bazie słodu pszenicznego i jęczmiennego z dodatkiem dwóch gatunków chmielu, arymatycznego i goryczkowego. Drożdże w nim użyte używane są wyłącznie do wyrobu piwa pszenicznego. Podkreślają one specyficzny, owocowy smak bananowo-cytrusowy, oraz delikatną goryczkę i aromat goździków.
Jest to piwo dojrzewające w butelce, niefiltrowane, niepasteryzowane i bez konserwantów.

Należy je pić mocno schłodzone i w wysokich szklankach. Pasuje do potraw z grilla, pizzy, sushi, nachos. Można je także serwować jako aperitif do innych posiłków.

piwo-pszeniczne

 

nachosSzybki przepis na nachos
(meksykańskie chipsy kukurydziane)

Bierzemy jedną lub dwie paczki nachos, rozsypujemy je na talerzu żaroodpornym i posypujemy tartym serem. Na to sypiemy drobno pokrojoną w kostkę swieżą paprykę, im więcej kolorów tym smaczniej. Jeśli ktoś lubi dodajemy oliwki lub ostre zielone marynowane papryczki. To wszystko wkładamy na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Gdy ser się roztopi serwujemy z sosem salsa, dresingem, kremem dip i oczywiście z Viva Hel.

Jeszcze nie zdarzyło się żeby coś zostało na talerzu i na dnie w szklance…

Smacznego!